Home

Ramadan, vasten en voeding. Wat doet dit met het lichaam?

Afbeelding1

De Ramadan is al drie weken aan de gang. Voor zover het juist wordt geïnterpreteerd, eten Moslims één maand, van zonsopgang tot zonsondergang, niet

Iedereen heeft zijn reden om tijdens deze periode te vasten maar in grote lijnen zorgt het vasten voor:

  • bezinning
  • zuivering van de ziel en spirituele connectie met God
  • het ontwikkelen van zelfdiscipline, beheersing
  • het solidair zijn met minderbedeelden die honger en dorst hebben
  • ervaren hoe het voelt om honger en dorst te hebben

Omdat ik zelf graag rituelen overneem die goed voor me zijn doe ik ook mee aan de Ramadan

Maar waarom zou het goed zijn hoor ik je al denken? Je lijdt honger en hebt dorst?

De hele dag niet eten, honger en dorst ervaren en dat één maand lang? Word je niet duizelig, en/of slap hoor ik mijn omgeving regelmatig vragen?

Of doe je het om af te vallen?

De onvoorstelbare veerkracht en het aanpassingsvermogen van het lichaam

Als sport diëtist ben ik goed op de hoogte van de werking van het lichaam. Ik heb de kennis en de praktijkervaring dat het lichaam heel lang zonder voedsel kan zonder dat er schade ontstaat. Daarnaast is het niet zo dat het hebben van honger en dorst, voor een bepaalde periode, per definitie slecht zou zijn. Het is alleen geen prettig gevoel. Vooropgesteld dat vasten alleen goed is, als je het aankan en in goede gezondheid verkeert. Vasten mag geen negatieve invloed hebben op je gezondheidstoestand. Het doel van het vasten is om er beter van te worden, fysiek, mentaal en eventueel spiritueel.

Verschillende methoden om te vasten

Je hebt verschillende vormen van vasten, of om weinig tot geen voedsel tot je te nemen. Bekende Westerse vormen van vasten zijn onder andere detoxen (ontgiften), reinigingskuren, sapvasten en wissel kuren. Je gebruikt de hele dag laag calorische maaltijden en/of dranken of afwisselend één dag kleine porties en de volgende dag normale hoeveelheden per maaltijd. Deze  reinigingskuren zorgen dat je minder calorieën en voedingsstoffen tot je neemt waardoor het lichaam minder hard hoeft te werken. Enzymen en vooral het spijsverteringsstelsel komen (deels)tot rust. Het lichaam krijgt de kans, afvalstoffen goed te verwijderen. Doordat je regelmatig wat eet of drinkt blijft het lichaam werken, maar op een laag pitje.

Vasten volgens de religieuze voorschriften

Eeuwenlang wordt er door verschillende religieuze stromingen gevast. Joden en Christenen bevelen het vasten ook aan, en hoewel er verschillen zijn, is de basis hetzelfde. Soberheid en bezinning. Ook in relatie tot voeding. Zit er een kern van waarheid in dat vasten wel degelijk goed is voor de mensheid?

Vasten tijdens de Ramadan, de wetenschappelijke onderbouwing

Wat is het effect van deze lange onthouding van voedsel en vocht op het lichaam?

Voor zover we weten krijgt het lichaam rust omdat er minder wordt gegeten maar er wordt ook minder voedsel verteerd. Het blijkt, dat de positieve uitwerking op het lichaam groter is door deze geheelonthouding van voedsel, dan wanneer de spijsvertering op een laag pitje doorgaat..

Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten zou deze vorm van vasten meer doen voor het lichaam. Het zou het risico op insuline resistentie verkleinen en de alvleesklier gevoeliger maken voor insuline en het risico op chronische ziekten verkleinen.

Als je volgens de Westerse manier vast eet je de hele dag weliswaar minder maar hierdoor valt deze extra positieve uitwerking op de alvleesklier weg. Het lichaam blijft nog in kleine hoeveelheden hormonen en insuline uitscheiden

Je valt echt niet af

Als je slechts aan de Ramadan wilt meedoen om gewicht kwijt te raken, moet ik je teleurstellen. Veel mensen denken dat langdurige onthouding van voedsel op een dag automatisch  zorgt voor gewichtsverlies. Dit lijkt logisch maar zo simpel werkt het lichaam niet.

Op de eerste plaats word je gedwongen het rustig aan te doen tijdens het vasten, en (te) intensieve inspanningen te beperken. Dit verschilt per persoon. Het is belangrijk goed naar je lichaam te luisteren.

Sporten valt in de praktijk reuze mee.  Ik heb dagelijks normaal gesport gemiddeld 1 tot 1,5 uur weliswaar in  een rustig tempo, maar had de laatste minuten toch nog voldoende energie om kort, intensief hard te lopen op interval tempo. De oefeningen  werden verder  afgewisseld met krachttraining.

De hoeveelheid voedsel die je tijdens het vasten op een  dag gebruikt is precies voldoende voor het lichaam om normaal te kunnen functioneren. Pas als je meer gaat bewegen is het mogelijk dat je gewicht verliest. Vele studies laten zien dat Moslims gedurende het vasten geen gewicht verliezen en indien dit wel zo was zij na de Ramadan weer snel op hun oude gewicht komen.

( o.a Pubmed publicaties)

Honger en dorst prikkels worden minder je beleeft de smaak intenser en geniet meer van het voedsel, focus en concentratie nemen toe

 Om zelf het vasten te ervaren volgens de Ramadan methode ben ik nu twee weken aan het vasten. Ik moet echt zeggen dat dit erg meevalt. De eerste twee dagen voel je af en toe wat honger en dorst maar dat valt daarna weg. Vanzelf is het belangrijk om wat aanpassingen te doen zoals niet te intensief sporten en in verband met het vochttekort is het raadzaam om intensieve inspanningen in de hete zon te vermijden. Het beste is, deze te verschuiven naar het eind van de dag. Je beseft dat je veel op een dag kan doen omdat je niet aan eten of drinken denkt. Je focus en concentratie nemen toe. Oude klusjes of werkzaamheden waar ik nooit aan toe kwam zijn nu eindelijk aan de beurt. Als de tijd nadert om het vasten te verbreken geniet je enorm van de maaltijd; Het smaakt beter, intenser, je geniet meer, daarnaast ben je eerder verzadigd..

Het vasten is voor mij echt een verrijking.

Dit is weer het zoveelste bewijs hoe sterk en uniek het lichaam is

En dat je veel meer kan dan je denkt. Lichaam en geest worden in ieder geval versterkt

Ons Surinaams eten

Als we het hebben over ons Surinaams eten denken wij aan de traditionele gerechten van alle bevolkingsgroepen in Suriname zoals: roti, bami, nasi, pom, pastei, moksie alesie, tjauw min, roti en de wel bekende frisdranken, limonade of ‘stroop ‘ soorten. Stuk voor stuk heerlijke gerechten en bij het opnoemen hiervan loopt het water mij al uit de mond.

peppers dietist sarucco haarlem

 

Identiteit, gezelligheid, sociaal gevoel, well beiing. 

Deze gerechten worden soms dagelijks maar vooral op feesten en speciale gelegenheden bereid. Ze zijn uniek en niet meer weg te denken uit de Surinaamse keuken. Ze zijn niet alleen heerlijk, ze dragen bij aan onze  identiteit als Surinamer: Het maakt ons blij en gelukkig.  Dit heeft invloed op ons welzijn, ons welbevinden en onze totale gezondheid. En niet te vergeten het bevordert ons sociaal leven: weerzien met oude vrienden en het ontstaan van nieuwe vriendschappen.

 

Zeer grote verandering merkbaar. Teveel suiker, vet en zetmeel in ons huidig Surinaams eten

 Het gebruik van suiker, vet, en zetmeel is de laatste jaren schrikbarend toegenomen.in Suriname. Deze producten komen voor in de bekende (vette) snacks, hapjes en suikerrijke dranken. Vroeger werden ze voornamelijk gebruikt op speciale gelegenheden. Nu gebeurt dat vrijwel dagelijks omdat ze overal verkrijgbaar zijn. Deze vette snacks, hapjes en suikerrijke dranken (zoals soft, limonade en vruchtensappen) worden regelmatig tussendoor gebruikt in plaats van groente, fruit, water en thee (zonder suiker). Ook fastfood voedsel wordt regelmatig, zo niet dagelijks gegeten, met name door de jeugd. Er is een behoorlijke verschuiving opgetreden in de Surinaamse voeding. Deze is niet meer oorspronkelijk en vrijwel niet meer als “Surinaams” te herkennen. De Westerse voeding heeft nu veel meer invloed op Suriname. De Westerse leefstijl is ook doorgedrongen in Suriname; Te weinig beweging is in Suriname ook min of meer de standaard.

Als dit eetgedrag en de beperkte beweging zich voortzet, zal het overgewicht van de Surinamers toenemen. Daarenboven gaat de traditionele Surinaamse keuken, over een aantal jaren, verloren voor de nieuwe generatie Surinamers. Dit heeft weer tot gevolg dat de chronische ziekten ook in Suriname zullen toenemen.

 

Kenmerken van de internationale traditionele gerechten

We leven in de 21 e eeuw. We worden gedwongen om ons heen te kijken, naar wat de invloed van traditionele gerechten op onze gezondheid is. De wereld, wordt steeds kleiner, kennis en inzichten komen steeds dichterbij, grenzen vervagen. Het blijkt dat mensen uit de Mediterranen zoals Spanje, Italië en Griekenland generaties traditionele gerechten eten waarvan nu is gebleken dat het hun gezondheid ten goede komt. Dit is wetenschappelijk aangetoond. Het onderzoek geeft duidelijk een relatie aan tussen de samenstelling van de maaltijden en de gezondheid. En dan met name de afname van hart en vaatziekten en andere chronische ziekten.

 

Leer van elkaar…neem over wat goed voor je is…

 Wat maakt de maaltijden van de Mediterranen gezond?

 De maaltijden bevatten veel groenten, fruit peulvruchten,noten, zaden, vis, plantaardige oliën. Opvallend is dat er weinig vlees, rijst, brood, zetmeel en geraffineerde (kristal) suikers gebruikt worden in de dagelijkse maaltijden.

 

Oervoeding, landbouw, beweging en lifestyle 

Als we de voeding van de Mediterranen analyseren komt deze overeen met de oer voeding die onze voorouders duizenden jaren geleden gebruikten. Door de komst van de grootschalige landbouw is er een verschuiving opgetreden in ons voedingsaanbod en voedingspatroon. Dit kunnen we als Westers typeren. Dit doet nu ook langzaam zijn intrede in Suriname .

De traditionele Surinaamse gerechten bevatten grote hoeveelheden zetmeel in de vorm van (witte) rijst, brood, knollen, en geraffineerde (kristal) suikers bijvoorbeeld in frisdranken, en limonade siropen. Maar in de tijd waaruit ze stammen, was er overmatig veel lichaamsbeweging. Nu wordt er (te)weinig bewogen: We hoeven immers geen lange afstanden af te leggen zoals onze voorouders om aan voedsel te komen.

Ons lichaam krijgt op deze manier teveel zetmeel en suikers. Dit resulteert in overgewicht en het risico op chronische aandoeningen zoals hart en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes.

 

Sociaal leven, quality of live

 De Mediterranen hebben veel overeenkomsten met de Surinaamse manier van leven; Er wordt volop genoten van goede maaltijden. Het samen zijn, eten en gezelligheid speelt een belangrijke rol in hun leven. Dit aspect moeten we koesteren en behouden als Surinamers. Gezelligheid en kwalitatief goed voedsel heeft invloed op ons welzijn en vertering van het voedsel.

 

Gewoon Surinaams blijven eten maar gezond 

 Met het oog op onze gezondheid is het een kleine moeite om de huidige samenstelling in combinatie met de frequentie van zetmeel- en suikergebruik aan te passen. In de praktijk betekent dit niet te vaak zetmeel en suikers, zoals rijst bami nasi knollen limonade en frisdrank, op een dag gebruiken. Eet meer groente en fruit. Leer jezelf water of thee(zonder suiker) te drinken en incidenteel frisdrank of gezoete limonade of vruchtensappen

 

Genetische gevoeligheid 

Uiteraard speelt de combinatie van genetische aanleg in combinatie met verkeerde voeding en leefstijl een rol op het (vervroegd )optreden van chronische ziekten. De één is gevoeliger dan de ander voor het (vervroegd) optreden van hart en vaatziekten of andere chronische ziekten. Maar dat voeding het proces kan beinvloeden,staat vast. Dus al ben je genetisch niet gevoelig neemt het risico behoorlijk toe naarmate de jaren verstrijken in combinatie met jarenlang verkeerde voeding en/of (te)weinig beweging. Je wordt een lopende tijdbom die elk moment kan afgaan Dit verschijnsel is in Suriname op grote schaal waar te nemen.

Het uiteindelijke advies 

Surinaamse gerechten zijn heel gezond. Ze kunnen zeker bijdragen aan een goede gezondheid. Houd rekening met de samenstelling en frequentie van zetmeel en suikers per dag en beweeg meer.

http://www.dietistsarucco.nl/ons-surinaams-eten/Ons Surinaams eten  

 

 

 

 

 

 

Kokosolie de nieuwe hype of de vergeten waarheid?

 

Zijn de beweringen over Kokosolie een hype of berusten ze op waarheid? We lezen steeds meer over de positieve werking van kokosolie op onze gezondheid Dit geldt ook voor het cosmetische gebruik .Maar dat wisten we al.

Als sportdiëtist/voedingsdeskundige heb ik dit kritisch beoordeeld In mijn blog hieronder leest u mijn bevindingen.

De natuur en jarenlang gebruik door tradities

Kokosolie wordt al generaties lang door oude volkeren gebruikt voor de bereiding van maaltijden en voor cosmetische doeleinden De positieve werking van dit gebruik, waar jarenlange tradities aan ten grondslag liggen, is al ruimschoots bewezen.
In de Stille Oceaan leven de mensen sinds mensenheugenis op een voeding van kokosnoten , broodvruchten en vis. Bijna de helft van de dagelijkse energiebehoefte komt bij hen uit het verzadigde vet van kokosnoten. Bij hen zijn hart en vaatziekten relatief zeldzaam.
Oer voeding, eten en leven met de natuur …
In mijn website bij het onderdeel natuur-en oer voeding, is te lezen dat ik deze visie op de positieve werking van kokosolie volledig onderschrijf. Het jarenlange traditionele gebruik van kokosolie levert, naast het wetenschappelijk onderzoek, het stevige bewijs hiervoor. De wetenschap loopt vaak achter op het traditionele gebruik door de verschillende volkeren.

Dierlijk verzadigd – en plantaardig verzadigd vet…

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we nu dat er een sterk verband is tussen de inname van verzadigd -en onverzadigd vet en het risico op hart en vaatziekten. Teveel verzadigd vet vergroot dit risico. Dit wetenschappelijk bewijs is gedaan op grond van de verzadigde vetten van dierlijke oorsprong zoals vet vlees, en volvette zuivelproducten.
Een goede verhouding verzadigd- en onverzadigd vet in de voeding verlaagt dit risico aanzienlijk.
Kokosolie is het enige plantaardige product dat ook een verzadigde vetzuursamenstelling heeft. Het heeft echter een andere werking op het lichaam dan verzadigde vetten uit dierlijke producten.

Natuurproduct

Kokos olie is een natuurproduct en heeft als enig plantaardig product de chemische opbouw van een verzadigd vetzuur.
Dit verzadigd vetzuur laurinezuur heeft echter een andere chemische opbouw dan het verzadigd vet uit dierlijke producten zoals palmitinezuur. De werking van het laurinezuur in het lichaam is anders dan het palmitinezuu aangezien het laurinezuur op de verhouding werkt tussen de verschillende soorten cholesterol in het bloed. Hoe lager de verhouding hoe lager de kans op hart- en vaatziekten.
Laurinezuur zorgt er juist voor dat de verhouding van deze vetzuren behoorlijk verlaagd wordt. Dit doet het palmitinezuur dus niet. Het is dus niet opmerkelijk dat de inwoners van de Stille Oceaan een laag sterftecijfer hebben als gevolg van hart en vaatziekten ondanks dat hun voeding voor een groot deel bestaat uit kokosnoten.

Heden ten dage…

Het jarenlange traditionele gebruik van kokosolie heeft tot nu toe opmerkelijke resultaten opgeleverd in relatie tot de gezondheid.
Opvallend is dat men deze resultaten niet meeneemt in de advisering naar de bevolking maar alleen uitgaat van het wetenschappelijk bewijs Dat is uiteraard niet verkeerd maar men beseft steeds meer dat het jarenlange traditionele gebruik van kokosolie niet onderschat mag worden.
We kunnen niet altijd wachten op wetenschappelijk onderzoek als bewijsmateriaal om tot actie over te gaan in de gezondheidsadvisering naar de bevolking. Daarnaast kost onderzoek geld en tijd. Dat is niet altijd aanwezig of voor de hand liggend. De praktijkervaringen mogen niet onderschat of verwaarloosd worden.

Commerciële belangen, niet recent wetenschappelijk onderzoek…

De informatie die doorgaans door de overheid of openbare instanties zoals het Voedingscentrum wordt gegeven zijn niet gebaseerd op t recent wetenschappelijk onderzoek.
Zo zouden de onverzadigde vetzuren, met name de omega 6 vetzuren die voorkomen in de meeste plantaardige oliën zoals zonnebloem en soja olie, goed zijn voor het hart doordat deze het slechte cholesterol verlagen in het bloed.
Op grond van deze wetenschappelijke uitkomsten zijn de commerciële vetten/margarines ontwikkeld die bij regelmatig gebruik verlaging van het slechte cholesterol, beloven. En dat zo zou het risico op hart en vaatziekten verkleind worden.

Transvetzuren

Deze fabriek geproduceerde margarines hebben geen natuurlijke samenstelling. Bij de ontwikkeling van de margarine is er chemisch proces aan te pas gekomen waardoor transvetzuren gevormd worden. Deze zijn vele malen slechter voor het lichaam dan het verzadigd vet . Gelukkig heeft de overheid de commerciële producenten verplicht om dit gehalte aan transvetzuren tot een minimum te beperken in de margarines.

Ontstekingen

Wat men niet weet is dat in onze huidige Westerse voeding er kans is op een te grote inname van omega 6 vetzuren is.
Indien dit gebeurt kan het risico op ontstekingen toenemen en wordt de het risico n op diabetes, reuma en andere auto immuunziekten, vergroot.
Goede advisering zeer belangrijk ….
De natuur zal ons nooit belazeren en we kunnen er altijd op vertrouwen. De samenstelling van ingrediënten zoals die in de natuur zijn opgebouwd geven de beste werking op het lichaam . Dit kan als de natuurlijke samenstelling niet te veel verstoord wordt. Mijn advies: gebruik met mate ongeraffineerde kokosolie in uw voeding. Dit draagt bij aan een gezond en evenwichtig natuurlijk voedingspatroon.
Omdat kokosolie een multifunctionele werking heeft is het belangrijk dat dit op een goede manier in de voeding wordt verwerkt voor de optimale uitwerking op het lichaam
De hoeveelheid die nodig is voor een optimale werking , verschilt per persoon. Voor sporters is dit een zeer goede aanvulling op de voeding gezien de snelle beschikbaarheid van kokosolie als energiebron voor het lichaam. Het is wel belangrijk dat de hoeveelheid afgestemd wordt op sporttype, trainingsfrequentie, en geslacht. Daarnaast is lifestyle eveneens belangrijk omdat gezondheid niet alleen uit voeding bestaat.
Het gevaar van deze hype is dat er teveel van één soort vet wordt gebruikt. Gebruik dus nooit uitsluitend kokosolie maar ook andere oliën in de voeding. Laat je goed adviseren door iemand met kennis, en ervaring in de praktijk.

Kort samengevat heeft kokosolie ons het volgende te bieden:

  1. Het vermindert het risico op hart en vaatziekten
  2. Het gaat dysbiose tegen in de darm vooral bij parasieten, wormen, voedselvergiftiging, schimmels  en bacteriële overgroei.
  3. Het is een goede energiebron voor sporters
  4. Het is inzetbaar bij wisselende bloedsuikerspiegels
  5. Het herstelt de zuurgraad van de huid en haar ; uitermate geschikt bij problemen zoals psoriasis en eczeem, droge huid, droog haar, jeuk.

Spierkramp tijdens het (hard)lopen

marathon su 2015

Spierkramp tijdens het (hard)lopen

Spierkramp tijdens het (hard)lopen

Op 21 november 2015 heb ik de Sfrefidensi halve marathon gelopen. Het was voor mij zeer bijzonder omdat Suriname op die dag  40 jaar geleden onafhankelijk werd van Nederland.Voor mij een zeer mooie ervaring.
Voorbereiding..voortraining
Voordat ik aan de loop begon heb ik mijn lichaam goed laten acclimatiseren door twee maanden voor de loop regelmatig te trainen in de buitenlucht om zo te wennen aan de temperatuur.
Uiteindelijk de loop…de Sfrefidensi halve marathon
De 1e 10 km verliep goed en ik zag vele lopers echt lopen in een flow het ging voorspoedig. Halverwege de loop richting de finish zag ik veel lopers stoppen en wandelen. Zelfs de toplopers werden afgevoerd. Wat was er aan de hand? Bij de finish zag ik een overzicht van alle uitvallers…Best veel! Sommigen strompelden naar de finish of werden onder handen genomen door masseurs.
Hoe ontstaat spierkramp?
Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten is de eerste oorzaak van kramp een verstoring in de vocht en mineralen huishouding. De mineralen zijn na kalium, magnesium en natrium de belangrijkste oorzaak in combinatie met vocht voor ontspanning van de spieren. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de voorraad mineralen in het lichaam kan je een verstoring krijgen.
Omgevingstemperatuur…Lichaamstemperatuur
De temperatuur leek mij aangenaam maar was erg vochtig. Waarschijnlijk heeft dat te maken dat er veel vocht verloren ging met mineralen maar dat het vocht niet goed verdampte en de lichaamstemperatuur niet optimaal was. Niet optimale lichaamstemperatuur kan de processen in het lichaam ook verstoren maar als de concentratie mineralen te hoog wordt in het lichaam kan dit sowieso spierkramp geven. Daarnaast indien er voor de loop niet voldoende volwaardige voeding zoals groenten, fruit graan en peulvruchten wordt  gegeten  dit een tekort aan mineralen kan opleveren in het lichaam.
Wat niet wetenschappelijk is aangetoond is dat ook de aanwezige spanning en nervositeit de behoefte aan magnesium kan vergroten in de spieren. Al met al vraagt spierkramp een goede screening en voorbereiding vooraf van de voeding. En wat belangrijk is voor de wedstrijd een persoonlijk vocht en mineralenschema opgesteld door een ervaren sportdiëtist voor tijdens de loop met persoonlijke instructies indien een hoge luchtvochtigheid optreedt.
marathon su 2 2015

Zeker een relatie tussen voeding en acne

 Wellness food Dietist Haydee Sarucco Haarlem
Wetenschappelijke onderzoeken….
Acne is een van de vele huidaandoeningen bij tieners en volwassenen. Heel lang vond men de beweringen
onzin dat vette producten, chocola en pindakaas acne of puistjes kunnen veroorzaken of te verergeren.
De laatste onderzoeken waren in de 70 jarigen gedaan . Helaas heeft de dermatologie deze resultaten een tijdje laten liggen
Toch is er weer wat opgererakeld uit een onderzoek uit 1990 dat er degelijk bewijs is  tussen voeding en acne.
Van chocola heeft 1 onderzoek wel aangetoond dat dit wel acne kan verergeren. Niet het cacaobestanddeel maar mogelijk
het hoge suikergehalte zou hiervoor verantwoordelijk zijn. Straks later meer hierover.
Van  het eten van pindakaas is nog niets bekend op wetenschappelijke basis. Dat neemt niet weg dat er wel personen zijn die allergisch zouden kunnen zijn of toch reageren op pinda’s  of bepaalde allergene voedingsmiddelen: dat zijn voedingsmiddelen die de potentie hebben om een allergische reactie uit te lokken of te veroorzaken. Deze allergie uit zich meestal op de huid met uitslag van rode bulten, puisten etcetera. Dus matigen van deze allergenen is op z’n plaats als je al allergisch bent voor een aantal voedingsmiddelen
Melk en snelle suikers degelijk invloed op acne…..
Wat er wel bewezen is dat veel  gebruik van melkproducten en snelle suikers of koolhydraten wel invloed heeft op het  ontstaan  of
verergering  van acne. Vooral Westerse voeding die veelal bewerkt is met suikers is zoal junkfood,   limonadesiropen, frisdranken, cornflakes
wit brood etcetera. Opvallend is dat er bij niet Westerse voeding acne minder voorkomt.
Waarom en hoe komt dit?
 Als eerste bevat bewerkte voeding veel koolhydraten die snel opgenomen worden in het bloed. Deze snelle stijging zorgt  ervoor dat er een hoge insuline afscheiding plaatsvindt in het bloed. De hoge insuline spiegel zorgt wederom voor een vergrote afgifte  van androgenen, zoals testosteron.
Dit testosteron verhoogd de talgproductie wat verstopping veroorzaakt van de poriën. Er onstaat acne als deze verstopte talgklieren in aanraking komen met de  bacterie propionibacterium acnes en de talgklieren hierdoor ontsteken. Zo onstaat er acne en puisten.
De invloed van melk…..
Verder bevat melk hormoonstoffen dat mogelijk een  negatief invloed heeft op het ontstaan van acne. Melk bevat de hormonen : oestrogeen en  progesteron die de talgproductie vergroot en nog meer kans geeft op acne. Daarnaast bevat melk ook bio actieve moleculen die groeihormoon en andere hormonen stimuleren tot  meer talgproductie. Deze verhoogde talgproductie is funest omdat dit tot grote ontstekingen kan leiden.
Omega 6 vetzuur versus omega 3 vetzuur……
Westerse voeding bevat veel omega 6 vetzuren. Deze zorgen voor meer ontstekingsreacties in het lichaam.
Het is belangrijk dat een dieet voldoende omega 3 vetten heeft wat juist ontstekingsremmend werkt.
Omega 3 vetzuren  komen onder andere voor in: vette vis en worden  derhalve niet vaak gegeten in het Westen.
Er dient een goede verhouding van omega 3 en 6 aanwezig te zijn in de voeding anders werken ze elkaar tegen en bereik je niet wat je wilt.
Gezonde leefstijl…..
Behalve deze invloeden is een gezonde  leefstijl zonder roken, voldoende beweging en slaap erg  belangrijk voor een gezonde huid en goede weerstand.
Het is bewezen dat beweging zorgt voor een verhoogde doorbloeding waardoor voedingstoffen en afvalstoffen goed inwendig verwijderd worden.
Slaap zorgt voor herstel zodat het afweersysteem weer geüpload wordt en de bacteriën die acne kunnen veroorzaken minder worden.
Er is ook wetenschappelijk bewijs dat stress en weinig slaap acne kan verergeren.
Paleo of Oer voeding……makreel
Steeds meer komt er dus bewijs dat eten volgens  onze verre voorouders het beste is. Eet wat de natuur of het seizoen te bieden heeft, daarnaast met mate en het gebruik van  veel groenten,  mager vlees, vis of gevogelte afgewisseld met peulvruchten, noten en zaden. Deze voeding voorziet in alle behoeften. Melkproducten kunnen  wel gegeten worden maar is niet noodzakelijk om het in grote hoeveelheden te gebruiken zoals in het Westen de gewoonte is. Niet voor niets zien we goede resultaten in Japan en de Mediterranen waarbij deze voeding al bewijst dat hart en vaatziekten, overgewicht en chronische ziekten veel minder voorkomen.
 foto2-300x225
Wilt u meer weten over de wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn over acne en voeding, dan kunt u deze via het contactformulier opvragen van de website: www.dietistsarucco.nl

 

Interview Margriet 19 (1-8 mei 2015) Je bent wat je eet!

Je bent wat je eet

 

 

Wat een leuk geschenk en gelegenheid heb ik gekregen om mijn visie over gezondheid en uiterlijke verzorging te promoten in de Margriet 19, van 1-8 mei 2015)

Kort komt het op neer dat je vertelt welke beauty rituelen ikzelf  gebruik voor mezelf en voor mijn gezin.
Voordat ik dit aangaf moest ik het natuurlijk hebben over mijn levensfilosofie en levensstijl die ik heb ten aanzien van lichamelijke en  uiterlijke  verzorging als sportdïëtist.
Sinds mijn jeugd kwam ik al gauw achter dat je voor het verkrijgen van gezond haar, huid en  fitheid veel  meer voor nodig is dan alleen een kant en klaar duur potje creme of pillen.
 De basis moet als eerst goed zijn

Dit houdt in een goede uitgebalanceerde voeding met de juiste samenstelling van eiwitten, koolhydraten, noodzakelijke vetzuren, vitamines en mineralen, spore elementen, anti oxidanten en vezels.

Deze haal je standaard uit puur organisch voedsel zonder chemische bewerkingen, toevoegingen of manipulatie van genen.
Indien dit door verkeerd en vaak diëten verstoord raakt zal dat uiteindelijk ook zijn weerga hebben op een doffe huid, haar en nagels.
Zo heeft haar en huid optimale voeding nodig van B vitamines,  en sterke anti oxidanten. De sterke anti oxidanten tref je o.a. in veel donker gekleurde groenten en fruitsoorten. Deze zorgen voor een optimale voorziening en aanmaak van collageen een heel belangrijk proteïne die zorgt voor een stevige huid, haar en  nagels, en ook voor goed doorbloede fijne bloedvaten zoals capillairen. Collageen zorgt ook voor een strakke huid. Ijzer in een minimale verhouding is sterk nodig om het haar te versterken, en om  de groei te bevorderen, en dunner haar te voorkomen.
Het is gemakkelijk gezegd als je  denkt dat als je elke dag groente eet dat je voldoende ijzer binnen krijgt.
Interacties tussen voedingsmiddelen kunnen zorgen voor een verminderde opname waardoor je uiteindelijk toch niet voldoende ijzer binnen krijgt. Het verwachte resultaat blijft dan uit.
Pas als dit in balans goed is kan de huid ondersteunt worden met uitwendige  goede crèmes op zoveel als mogelijk natuurlijke basis en grondstoffen en die geen geur, kleur en irriterende stoffen bevatten maar wel sterk werkzame stoffen hebben zoals vitamine C, vitamine B3, Vitamine E.
Van nature komen deze producten in natuurlijke producten voor bijvoorbeeld citroensap, avocado, kokosolie, amandelolie.
Je kan een avocado masker voor haar en gezicht zelf maken bijvoorbeeld, Met kokosolie kan je ook veel kanten mee op. Er is wel wat ervaring hiermee vereist.
Beweging is een must

Beweging heeft een zeer grote invloed op de bloedtoevoer naar de huid waardoor de huid  telkens een boost krijgt van zuurstof. Zuurstof zorgt dat de huidcellen optmaal werken.

Regelmaat is hier bij belangrijk, anders heeft het geen zin. Door de grote bloedtoevoer naar de huid wordt iedere keer de huid voorzien van noodzakelijke voedingsstoffen die het lichaam heeft opgeslagen met de voeding. Ook de uitscheiding van afvalstoffen gebeurt efficiënt bij beweging.
Je merkt het ook niet alleen aan de gezonde blos op de wangen maar doordat de afvalstoffen door zweet veel hoger is voel je ook fitter en minder vermoeid. Het is niet zomaar een feit dat sporters er vaak ook jonger uitzien voor hun leeftijd.