Home

Sporten met een chronische aandoening is: “Geloof in eigen kracht en de feitelijke werking van het lichaam”

Grootste drive…

 Wat mijn grootste en nummer één  drive en motivatie is om te sporten is het fantastische fitte gevoel wat je ervaart na afloop van de training. De kwaliteit van het leven neemt toe. Het onbeschrijfelijke gevoel van  veel energie, een goed humeur, de opkomst van  spontane ideeën, en last but  least: enthousiasme en het plezier krijgen in alles wat je onderneemt.
Door regelmatig te sporten en te bewegen word  je een leuk, prettig, ontspannend en helder denkend mens.
Een mens met enorme veerkracht die de strubbelingen van het leven zo kan proberen op te vangen zonder (te veel) reguliere bemoeienis of medicatie afhankelijkheid.

Stralend uiterlijk, een sterk lichaam en geest…

Dat je daarna nog een stralend uiterlijk en sterk lichaam van krijgt is vanzelf ook belangrijk maar eerstgenoemde motivatie is voor mij HET belangrijkste en dat hoop ik ook over te dragen. Je gezondheid, en welzijn is het belangrijkste. Dat houdt in: een goed functionerend lichaam en geest. Deze mate van geluksbeleving maakt ook dat je uiteindelijk niet zonder beweging of sporten kan. Het wordt een onderdeel van je leven en je kan het je leven lang volhouden omdat het zo fijn voelt.  Bij sporters  met een chronische aandoening  zoals diabetes en hoge cholesterolwaarden heb ik in de praktijk goede resultaten gezien.

Bewijs uit de praktijk….

Een klant van mij die fervent hardloper is met diabetes type 2 en  een verhoogd cholesterol moest volgens protocol van de huisarts aan de  medicatie. Mijn klant gelooft in zichzelf en met behulp van eigen overtuigende kennis, de  feitelijke kennis uit de wetenschap en wat praktijkcoaching van mij hebben we eerst geprobeerd zonder medicatie in overleg met de huisarts de eerste vier maanden de bloedwaarden te stabiliseren middels aanpassing in de voeding en leefstijl. Concreet komt dit op neer: een op maat afgestemd dieet en bewegingsschema.
En dit is inderdaad goed gelukt. De bloedwaarden zijn door deze verandering in voeding en leefstijl goed gestabiliseerd. De klant zal zelf waarschijnlijk zonder medicatie door het leven gaan. Dit laat zien waar ik in principe voor sta. Goede voeding op maat, discipline, en REGELMATIGE beweging kunnen voor goed resultaat zorgen. De kwaliteit van het leven is hierdoor enorm vergroot. De klant ervaart nauwelijks hinder of klachten van zijn chronische aandoening. Daarnaast blijft hij er vitaal uitzien  en het allerbelangrijkste: de medicatie is niet nodig en de bijwerkingen daarvan zijn hem ook bespaard gebleven. Het is bekend dat langdurig gebruik van cholesterolremmers vervelende bijwerking kunnen optreden.

Besparing kosten in de gezondheidszorg….

En nog niet te vergeten de besparing  van de hoge medische kosten voor de gezondheidszorg. Zorgverzekeraars en de minister van Volksgezondheid kan hier kritisch naar kijken.

Je goed voelen én er goed uitzien

Afbeelding1

De titel van deze blog zal menigeen zijn nieuwsgierigheid opwekken..
De één denkt:” Dat weten we toch wel?”” De ander denkt: “Wat bedoelt ze daarmee?”
Of vóóral: Wat weet een sportdiëtist hier nu van of wat heeft zij daarmee te maken hoor ik u hardop denken?”
Reguliere diëtisten    
Laat ik voorop stellen dat ik uw vragende gedachtenpatroon zeer goed begrijp.
Sport diëtisten en reguliere diëtisten houden zich niet direct bezig met wellbeiing en/of het uiterlijk. Een groot deel van mijn collega’s en ikzelf zijn regulier  opgeleid om voedings- en dieet adviezen op te stellen ter preventie of vermindering van ziektes of aandoeningen. Sportdiëtisten zijn minder hierop gericht, omdat prestatiebevordering en voeding meer de aandacht krijgen.
Als het dieet dit  verhelpt dan is het doel bereikt en wordt er verondersteld je vanzelf goed te voelen en naar alle waarschijnlijkheid er goed uit te zien.
Hoe dat visueel beoordeeld en geïnterpreteerd zou moeten worden hebben de meeste diëtisten geen kennis van. Er heerst als het ware een taboe om uiterlijke waarnemingen en wellbeiing direct te bespreken, voorál  in de reguliere gezondheidszorg.
Ik kan mij helemaal niet vinden in deze gedachtengoed. Mijn benadering en werkwijze is erg breed en erg holistisch. Ik zie de mens als een wezen dat bestaat uit een geest en een lichaam. Gelukkig komt men er steeds achter dat deze reguliere gedachte  vaak tekort schiet bij het behandelen en genezen van ziektes of chronische aandoeningen.
Well beiing en het uiterlijk
Zelden vraagt de reguliere diëtist aan de klant of deze zich goed voelt. Dit is een breed begrip; “Ben je happy met je uiterlijk of met jezelf?” “Zit je lekker in je vel?” Deze vragen stellen schijnt niet belangrijk te zijn in de reguliere gezondheidszorg. Er wordt niet of nauwelijks gekeken naar de geestelijke impact van het uiterlijk of de invloed van welzijn op de totale gezondheid.
Gelukkig komt men er steeds achter dat onder andere: plezier en rust bij het eten, al dan niet  gecombineerd met een vrolijk sociaal gezelschap een grotere positieve impact kan hebben op een spastische darm dan alleen de voeding wijzigen.
Wordt zo’n eetmoment extra aangekleed met enig aandacht voor het eigen uiterlijk én een mooi gedekte tafel én ontspannende achtergrond muziek, dan  zal niet alleen de innerlijke gezondheid maar ook de uiterlijke gezondheid er  goed bij varen. Het werkt alleen maar versterkend.
Lange telomeren en vertraagde huidveroudering
makeup
Het is wetenschappelijk een feit dat weinig stress invloed heeft op de lengte van de telomeren in de huid. Gezonde wellbeiing en weinig stress in het dagelijks leven zorgt voor lange telomeren. Telomeren zijn DNA strengen die onze huidconditie bepalen en de mate van  huidveroudering kunnen beïnvloeden. Lange telomeren gaan langer mee en vertragen de huidveroudering.
Sporten geeft lange telomeren
302310_135519543209085_5149801_nSporten en  met name duurtraining zorgen ook voor lange telomeren. Uit onderzoek blijkt dat minimaal 45 minuten duurtraining per dag dit effect al kan geven.link: http://advances.sciencemag.org/content/advances/2/7/e1600031.full.pdf
Bewijs in de praktijk
Zelf had ik dit verschijnsel in mijn praktijk al waargenomen bij een groot deel van mijn sportvrienden. Het is een feit dat duursporters er vele malen fit en veel jonger uitzien dan hun werkelijke leeftijd. De regelmaat hierbij in deze leefstijl is een must om dit effect te krijgen.Maar het is nooit te laat om ermee te beginnen. Het belangrijkste is: de bewustwording en het plezier hebben in deze leefstijl.
Want ik zeg: je goed voelen en er goed uitzien is voor iedereen mogelijk ongeacht leeftijd, leefstijl of financiële status.
Het gaat om eigenschappen die iedereen in zichzelf heeft of kan ontwikkelen al dan niet met een personal trainer: discipline, doorzettingsvermogen en geloof in jezelf.
Hebt u een steuntje nodig om deze weg te bewandelen? Ik help u graag hierbij om dit te bereiken.
www.dietistsarucco.nl

 

 

 

Ramadan, vasten en voeding. Wat doet dit met het lichaam?

Afbeelding1

De Ramadan is al drie weken aan de gang. Voor zover het juist wordt geïnterpreteerd, eten Moslims één maand, van zonsopgang tot zonsondergang, niet

Iedereen heeft zijn reden om tijdens deze periode te vasten maar in grote lijnen zorgt het vasten voor:

  • bezinning
  • zuivering van de ziel en spirituele connectie met God
  • het ontwikkelen van zelfdiscipline, beheersing
  • het solidair zijn met minderbedeelden die honger en dorst hebben
  • ervaren hoe het voelt om honger en dorst te hebben

Omdat ik zelf graag rituelen overneem die goed voor me zijn doe ik ook mee aan de Ramadan

Maar waarom zou het goed zijn hoor ik je al denken? Je lijdt honger en hebt dorst?

De hele dag niet eten, honger en dorst ervaren en dat één maand lang? Word je niet duizelig, en/of slap hoor ik mijn omgeving regelmatig vragen?

Of doe je het om af te vallen?

De onvoorstelbare veerkracht en het aanpassingsvermogen van het lichaam

Als sport diëtist ben ik goed op de hoogte van de werking van het lichaam. Ik heb de kennis en de praktijkervaring dat het lichaam heel lang zonder voedsel kan zonder dat er schade ontstaat. Daarnaast is het niet zo dat het hebben van honger en dorst, voor een bepaalde periode, per definitie slecht zou zijn. Het is alleen geen prettig gevoel. Vooropgesteld dat vasten alleen goed is, als je het aankan en in goede gezondheid verkeert. Vasten mag geen negatieve invloed hebben op je gezondheidstoestand. Het doel van het vasten is om er beter van te worden, fysiek, mentaal en eventueel spiritueel.

Verschillende methoden om te vasten

Je hebt verschillende vormen van vasten, of om weinig tot geen voedsel tot je te nemen. Bekende Westerse vormen van vasten zijn onder andere detoxen (ontgiften), reinigingskuren, sapvasten en wissel kuren. Je gebruikt de hele dag laag calorische maaltijden en/of dranken of afwisselend één dag kleine porties en de volgende dag normale hoeveelheden per maaltijd. Deze  reinigingskuren zorgen dat je minder calorieën en voedingsstoffen tot je neemt waardoor het lichaam minder hard hoeft te werken. Enzymen en vooral het spijsverteringsstelsel komen (deels)tot rust. Het lichaam krijgt de kans, afvalstoffen goed te verwijderen. Doordat je regelmatig wat eet of drinkt blijft het lichaam werken, maar op een laag pitje.

Vasten volgens de religieuze voorschriften

Eeuwenlang wordt er door verschillende religieuze stromingen gevast. Joden en Christenen bevelen het vasten ook aan, en hoewel er verschillen zijn, is de basis hetzelfde. Soberheid en bezinning. Ook in relatie tot voeding. Zit er een kern van waarheid in dat vasten wel degelijk goed is voor de mensheid?

Vasten tijdens de Ramadan, de wetenschappelijke onderbouwing

Wat is het effect van deze lange onthouding van voedsel en vocht op het lichaam?

Voor zover we weten krijgt het lichaam rust omdat er minder wordt gegeten maar er wordt ook minder voedsel verteerd. Het blijkt, dat de positieve uitwerking op het lichaam groter is door deze geheelonthouding van voedsel, dan wanneer de spijsvertering op een laag pitje doorgaat..

Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten zou deze vorm van vasten meer doen voor het lichaam. Het zou het risico op insuline resistentie verkleinen en de alvleesklier gevoeliger maken voor insuline en het risico op chronische ziekten verkleinen.

Als je volgens de Westerse manier vast eet je de hele dag weliswaar minder maar hierdoor valt deze extra positieve uitwerking op de alvleesklier weg. Het lichaam blijft nog in kleine hoeveelheden hormonen en insuline uitscheiden

Je valt echt niet af

Als je slechts aan de Ramadan wilt meedoen om gewicht kwijt te raken, moet ik je teleurstellen. Veel mensen denken dat langdurige onthouding van voedsel op een dag automatisch  zorgt voor gewichtsverlies. Dit lijkt logisch maar zo simpel werkt het lichaam niet.

Op de eerste plaats word je gedwongen het rustig aan te doen tijdens het vasten, en (te) intensieve inspanningen te beperken. Dit verschilt per persoon. Het is belangrijk goed naar je lichaam te luisteren.

Sporten valt in de praktijk reuze mee.  Ik heb dagelijks normaal gesport gemiddeld 1 tot 1,5 uur weliswaar in  een rustig tempo, maar had de laatste minuten toch nog voldoende energie om kort, intensief hard te lopen op interval tempo. De oefeningen  werden verder  afgewisseld met krachttraining.

De hoeveelheid voedsel die je tijdens het vasten op een  dag gebruikt is precies voldoende voor het lichaam om normaal te kunnen functioneren. Pas als je meer gaat bewegen is het mogelijk dat je gewicht verliest. Vele studies laten zien dat Moslims gedurende het vasten geen gewicht verliezen en indien dit wel zo was zij na de Ramadan weer snel op hun oude gewicht komen.

( o.a Pubmed publicaties)

Honger en dorst prikkels worden minder je beleeft de smaak intenser en geniet meer van het voedsel, focus en concentratie nemen toe

 Om zelf het vasten te ervaren volgens de Ramadan methode ben ik nu twee weken aan het vasten. Ik moet echt zeggen dat dit erg meevalt. De eerste twee dagen voel je af en toe wat honger en dorst maar dat valt daarna weg. Vanzelf is het belangrijk om wat aanpassingen te doen zoals niet te intensief sporten en in verband met het vochttekort is het raadzaam om intensieve inspanningen in de hete zon te vermijden. Het beste is, deze te verschuiven naar het eind van de dag. Je beseft dat je veel op een dag kan doen omdat je niet aan eten of drinken denkt. Je focus en concentratie nemen toe. Oude klusjes of werkzaamheden waar ik nooit aan toe kwam zijn nu eindelijk aan de beurt. Als de tijd nadert om het vasten te verbreken geniet je enorm van de maaltijd; Het smaakt beter, intenser, je geniet meer, daarnaast ben je eerder verzadigd..

Het vasten is voor mij echt een verrijking.

Dit is weer het zoveelste bewijs hoe sterk en uniek het lichaam is

En dat je veel meer kan dan je denkt. Lichaam en geest worden in ieder geval versterkt

Ons Surinaams eten

Als we het hebben over ons Surinaams eten denken wij aan de traditionele gerechten van alle bevolkingsgroepen in Suriname zoals: roti, bami, nasi, pom, pastei, moksie alesie, tjauw min, roti en de wel bekende frisdranken, limonade of ‘stroop ‘ soorten. Stuk voor stuk heerlijke gerechten en bij het opnoemen hiervan loopt het water mij al uit de mond.

peppers dietist sarucco haarlem

 

Identiteit, gezelligheid, sociaal gevoel, well beiing. 

Deze gerechten worden soms dagelijks maar vooral op feesten en speciale gelegenheden bereid. Ze zijn uniek en niet meer weg te denken uit de Surinaamse keuken. Ze zijn niet alleen heerlijk, ze dragen bij aan onze  identiteit als Surinamer: Het maakt ons blij en gelukkig.  Dit heeft invloed op ons welzijn, ons welbevinden en onze totale gezondheid. En niet te vergeten het bevordert ons sociaal leven: weerzien met oude vrienden en het ontstaan van nieuwe vriendschappen.

 

Zeer grote verandering merkbaar. Teveel suiker, vet en zetmeel in ons huidig Surinaams eten

 Het gebruik van suiker, vet, en zetmeel is de laatste jaren schrikbarend toegenomen.in Suriname. Deze producten komen voor in de bekende (vette) snacks, hapjes en suikerrijke dranken. Vroeger werden ze voornamelijk gebruikt op speciale gelegenheden. Nu gebeurt dat vrijwel dagelijks omdat ze overal verkrijgbaar zijn. Deze vette snacks, hapjes en suikerrijke dranken (zoals soft, limonade en vruchtensappen) worden regelmatig tussendoor gebruikt in plaats van groente, fruit, water en thee (zonder suiker). Ook fastfood voedsel wordt regelmatig, zo niet dagelijks gegeten, met name door de jeugd. Er is een behoorlijke verschuiving opgetreden in de Surinaamse voeding. Deze is niet meer oorspronkelijk en vrijwel niet meer als “Surinaams” te herkennen. De Westerse voeding heeft nu veel meer invloed op Suriname. De Westerse leefstijl is ook doorgedrongen in Suriname; Te weinig beweging is in Suriname ook min of meer de standaard.

Als dit eetgedrag en de beperkte beweging zich voortzet, zal het overgewicht van de Surinamers toenemen. Daarenboven gaat de traditionele Surinaamse keuken, over een aantal jaren, verloren voor de nieuwe generatie Surinamers. Dit heeft weer tot gevolg dat de chronische ziekten ook in Suriname zullen toenemen.

 

Kenmerken van de internationale traditionele gerechten

We leven in de 21 e eeuw. We worden gedwongen om ons heen te kijken, naar wat de invloed van traditionele gerechten op onze gezondheid is. De wereld, wordt steeds kleiner, kennis en inzichten komen steeds dichterbij, grenzen vervagen. Het blijkt dat mensen uit de Mediterranen zoals Spanje, Italië en Griekenland generaties traditionele gerechten eten waarvan nu is gebleken dat het hun gezondheid ten goede komt. Dit is wetenschappelijk aangetoond. Het onderzoek geeft duidelijk een relatie aan tussen de samenstelling van de maaltijden en de gezondheid. En dan met name de afname van hart en vaatziekten en andere chronische ziekten.

 

Leer van elkaar…neem over wat goed voor je is…

 Wat maakt de maaltijden van de Mediterranen gezond?

 De maaltijden bevatten veel groenten, fruit peulvruchten,noten, zaden, vis, plantaardige oliën. Opvallend is dat er weinig vlees, rijst, brood, zetmeel en geraffineerde (kristal) suikers gebruikt worden in de dagelijkse maaltijden.

 

Oervoeding, landbouw, beweging en lifestyle 

Als we de voeding van de Mediterranen analyseren komt deze overeen met de oer voeding die onze voorouders duizenden jaren geleden gebruikten. Door de komst van de grootschalige landbouw is er een verschuiving opgetreden in ons voedingsaanbod en voedingspatroon. Dit kunnen we als Westers typeren. Dit doet nu ook langzaam zijn intrede in Suriname .

De traditionele Surinaamse gerechten bevatten grote hoeveelheden zetmeel in de vorm van (witte) rijst, brood, knollen, en geraffineerde (kristal) suikers bijvoorbeeld in frisdranken, en limonade siropen. Maar in de tijd waaruit ze stammen, was er overmatig veel lichaamsbeweging. Nu wordt er (te)weinig bewogen: We hoeven immers geen lange afstanden af te leggen zoals onze voorouders om aan voedsel te komen.

Ons lichaam krijgt op deze manier teveel zetmeel en suikers. Dit resulteert in overgewicht en het risico op chronische aandoeningen zoals hart en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes.

 

Sociaal leven, quality of live

 De Mediterranen hebben veel overeenkomsten met de Surinaamse manier van leven; Er wordt volop genoten van goede maaltijden. Het samen zijn, eten en gezelligheid speelt een belangrijke rol in hun leven. Dit aspect moeten we koesteren en behouden als Surinamers. Gezelligheid en kwalitatief goed voedsel heeft invloed op ons welzijn en vertering van het voedsel.

 

Gewoon Surinaams blijven eten maar gezond 

 Met het oog op onze gezondheid is het een kleine moeite om de huidige samenstelling in combinatie met de frequentie van zetmeel- en suikergebruik aan te passen. In de praktijk betekent dit niet te vaak zetmeel en suikers, zoals rijst bami nasi knollen limonade en frisdrank, op een dag gebruiken. Eet meer groente en fruit. Leer jezelf water of thee(zonder suiker) te drinken en incidenteel frisdrank of gezoete limonade of vruchtensappen

 

Genetische gevoeligheid 

Uiteraard speelt de combinatie van genetische aanleg in combinatie met verkeerde voeding en leefstijl een rol op het (vervroegd )optreden van chronische ziekten. De één is gevoeliger dan de ander voor het (vervroegd) optreden van hart en vaatziekten of andere chronische ziekten. Maar dat voeding het proces kan beinvloeden,staat vast. Dus al ben je genetisch niet gevoelig neemt het risico behoorlijk toe naarmate de jaren verstrijken in combinatie met jarenlang verkeerde voeding en/of (te)weinig beweging. Je wordt een lopende tijdbom die elk moment kan afgaan Dit verschijnsel is in Suriname op grote schaal waar te nemen.

Het uiteindelijke advies 

Surinaamse gerechten zijn heel gezond. Ze kunnen zeker bijdragen aan een goede gezondheid. Houd rekening met de samenstelling en frequentie van zetmeel en suikers per dag en beweeg meer.

http://www.dietistsarucco.nl/ons-surinaams-eten/Ons Surinaams eten  

 

 

 

 

 

 

Kokosolie de nieuwe hype of de vergeten waarheid?

 

Zijn de beweringen over Kokosolie een hype of berusten ze op waarheid? We lezen steeds meer over de positieve werking van kokosolie op onze gezondheid Dit geldt ook voor het cosmetische gebruik .Maar dat wisten we al.

Als sportdiëtist/voedingsdeskundige heb ik dit kritisch beoordeeld In mijn blog hieronder leest u mijn bevindingen.

De natuur en jarenlang gebruik door tradities

Kokosolie wordt al generaties lang door oude volkeren gebruikt voor de bereiding van maaltijden en voor cosmetische doeleinden De positieve werking van dit gebruik, waar jarenlange tradities aan ten grondslag liggen, is al ruimschoots bewezen.
In de Stille Oceaan leven de mensen sinds mensenheugenis op een voeding van kokosnoten , broodvruchten en vis. Bijna de helft van de dagelijkse energiebehoefte komt bij hen uit het verzadigde vet van kokosnoten. Bij hen zijn hart en vaatziekten relatief zeldzaam.
Oer voeding, eten en leven met de natuur …
In mijn website bij het onderdeel natuur-en oer voeding, is te lezen dat ik deze visie op de positieve werking van kokosolie volledig onderschrijf. Het jarenlange traditionele gebruik van kokosolie levert, naast het wetenschappelijk onderzoek, het stevige bewijs hiervoor. De wetenschap loopt vaak achter op het traditionele gebruik door de verschillende volkeren.

Dierlijk verzadigd – en plantaardig verzadigd vet…

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we nu dat er een sterk verband is tussen de inname van verzadigd -en onverzadigd vet en het risico op hart en vaatziekten. Teveel verzadigd vet vergroot dit risico. Dit wetenschappelijk bewijs is gedaan op grond van de verzadigde vetten van dierlijke oorsprong zoals vet vlees, en volvette zuivelproducten.
Een goede verhouding verzadigd- en onverzadigd vet in de voeding verlaagt dit risico aanzienlijk.
Kokosolie is het enige plantaardige product dat ook een verzadigde vetzuursamenstelling heeft. Het heeft echter een andere werking op het lichaam dan verzadigde vetten uit dierlijke producten.

Natuurproduct

Kokos olie is een natuurproduct en heeft als enig plantaardig product de chemische opbouw van een verzadigd vetzuur.
Dit verzadigd vetzuur laurinezuur heeft echter een andere chemische opbouw dan het verzadigd vet uit dierlijke producten zoals palmitinezuur. De werking van het laurinezuur in het lichaam is anders dan het palmitinezuu aangezien het laurinezuur op de verhouding werkt tussen de verschillende soorten cholesterol in het bloed. Hoe lager de verhouding hoe lager de kans op hart- en vaatziekten.
Laurinezuur zorgt er juist voor dat de verhouding van deze vetzuren behoorlijk verlaagd wordt. Dit doet het palmitinezuur dus niet. Het is dus niet opmerkelijk dat de inwoners van de Stille Oceaan een laag sterftecijfer hebben als gevolg van hart en vaatziekten ondanks dat hun voeding voor een groot deel bestaat uit kokosnoten.

Heden ten dage…

Het jarenlange traditionele gebruik van kokosolie heeft tot nu toe opmerkelijke resultaten opgeleverd in relatie tot de gezondheid.
Opvallend is dat men deze resultaten niet meeneemt in de advisering naar de bevolking maar alleen uitgaat van het wetenschappelijk bewijs Dat is uiteraard niet verkeerd maar men beseft steeds meer dat het jarenlange traditionele gebruik van kokosolie niet onderschat mag worden.
We kunnen niet altijd wachten op wetenschappelijk onderzoek als bewijsmateriaal om tot actie over te gaan in de gezondheidsadvisering naar de bevolking. Daarnaast kost onderzoek geld en tijd. Dat is niet altijd aanwezig of voor de hand liggend. De praktijkervaringen mogen niet onderschat of verwaarloosd worden.

Commerciële belangen, niet recent wetenschappelijk onderzoek…

De informatie die doorgaans door de overheid of openbare instanties zoals het Voedingscentrum wordt gegeven zijn niet gebaseerd op t recent wetenschappelijk onderzoek.
Zo zouden de onverzadigde vetzuren, met name de omega 6 vetzuren die voorkomen in de meeste plantaardige oliën zoals zonnebloem en soja olie, goed zijn voor het hart doordat deze het slechte cholesterol verlagen in het bloed.
Op grond van deze wetenschappelijke uitkomsten zijn de commerciële vetten/margarines ontwikkeld die bij regelmatig gebruik verlaging van het slechte cholesterol, beloven. En dat zo zou het risico op hart en vaatziekten verkleind worden.

Transvetzuren

Deze fabriek geproduceerde margarines hebben geen natuurlijke samenstelling. Bij de ontwikkeling van de margarine is er chemisch proces aan te pas gekomen waardoor transvetzuren gevormd worden. Deze zijn vele malen slechter voor het lichaam dan het verzadigd vet . Gelukkig heeft de overheid de commerciële producenten verplicht om dit gehalte aan transvetzuren tot een minimum te beperken in de margarines.

Ontstekingen

Wat men niet weet is dat in onze huidige Westerse voeding er kans is op een te grote inname van omega 6 vetzuren is.
Indien dit gebeurt kan het risico op ontstekingen toenemen en wordt de het risico n op diabetes, reuma en andere auto immuunziekten, vergroot.
Goede advisering zeer belangrijk ….
De natuur zal ons nooit belazeren en we kunnen er altijd op vertrouwen. De samenstelling van ingrediënten zoals die in de natuur zijn opgebouwd geven de beste werking op het lichaam . Dit kan als de natuurlijke samenstelling niet te veel verstoord wordt. Mijn advies: gebruik met mate ongeraffineerde kokosolie in uw voeding. Dit draagt bij aan een gezond en evenwichtig natuurlijk voedingspatroon.
Omdat kokosolie een multifunctionele werking heeft is het belangrijk dat dit op een goede manier in de voeding wordt verwerkt voor de optimale uitwerking op het lichaam
De hoeveelheid die nodig is voor een optimale werking , verschilt per persoon. Voor sporters is dit een zeer goede aanvulling op de voeding gezien de snelle beschikbaarheid van kokosolie als energiebron voor het lichaam. Het is wel belangrijk dat de hoeveelheid afgestemd wordt op sporttype, trainingsfrequentie, en geslacht. Daarnaast is lifestyle eveneens belangrijk omdat gezondheid niet alleen uit voeding bestaat.
Het gevaar van deze hype is dat er teveel van één soort vet wordt gebruikt. Gebruik dus nooit uitsluitend kokosolie maar ook andere oliën in de voeding. Laat je goed adviseren door iemand met kennis, en ervaring in de praktijk.

Kort samengevat heeft kokosolie ons het volgende te bieden:

  1. Het vermindert het risico op hart en vaatziekten
  2. Het gaat dysbiose tegen in de darm vooral bij parasieten, wormen, voedselvergiftiging, schimmels  en bacteriële overgroei.
  3. Het is een goede energiebron voor sporters
  4. Het is inzetbaar bij wisselende bloedsuikerspiegels
  5. Het herstelt de zuurgraad van de huid en haar ; uitermate geschikt bij problemen zoals psoriasis en eczeem, droge huid, droog haar, jeuk.

Spierkramp tijdens het (hard)lopen

marathon su 2015

Spierkramp tijdens het (hard)lopen

Spierkramp tijdens het (hard)lopen

Op 21 november 2015 heb ik de Sfrefidensi halve marathon gelopen. Het was voor mij zeer bijzonder omdat Suriname op die dag  40 jaar geleden onafhankelijk werd van Nederland.Voor mij een zeer mooie ervaring.
Voorbereiding..voortraining
Voordat ik aan de loop begon heb ik mijn lichaam goed laten acclimatiseren door twee maanden voor de loop regelmatig te trainen in de buitenlucht om zo te wennen aan de temperatuur.
Uiteindelijk de loop…de Sfrefidensi halve marathon
De 1e 10 km verliep goed en ik zag vele lopers echt lopen in een flow het ging voorspoedig. Halverwege de loop richting de finish zag ik veel lopers stoppen en wandelen. Zelfs de toplopers werden afgevoerd. Wat was er aan de hand? Bij de finish zag ik een overzicht van alle uitvallers…Best veel! Sommigen strompelden naar de finish of werden onder handen genomen door masseurs.
Hoe ontstaat spierkramp?
Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten is de eerste oorzaak van kramp een verstoring in de vocht en mineralen huishouding. De mineralen zijn na kalium, magnesium en natrium de belangrijkste oorzaak in combinatie met vocht voor ontspanning van de spieren. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de voorraad mineralen in het lichaam kan je een verstoring krijgen.
Omgevingstemperatuur…Lichaamstemperatuur
De temperatuur leek mij aangenaam maar was erg vochtig. Waarschijnlijk heeft dat te maken dat er veel vocht verloren ging met mineralen maar dat het vocht niet goed verdampte en de lichaamstemperatuur niet optimaal was. Niet optimale lichaamstemperatuur kan de processen in het lichaam ook verstoren maar als de concentratie mineralen te hoog wordt in het lichaam kan dit sowieso spierkramp geven. Daarnaast indien er voor de loop niet voldoende volwaardige voeding zoals groenten, fruit graan en peulvruchten wordt  gegeten  dit een tekort aan mineralen kan opleveren in het lichaam.
Wat niet wetenschappelijk is aangetoond is dat ook de aanwezige spanning en nervositeit de behoefte aan magnesium kan vergroten in de spieren. Al met al vraagt spierkramp een goede screening en voorbereiding vooraf van de voeding. En wat belangrijk is voor de wedstrijd een persoonlijk vocht en mineralenschema opgesteld door een ervaren sportdiëtist voor tijdens de loop met persoonlijke instructies indien een hoge luchtvochtigheid optreedt.
marathon su 2 2015