Lees Meer Gouden Basis

Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten blijkt dat deze Oervoeding samen met de Mediterrane voeding en – leefstijl bijdraagt om het risico op chronische aandoeningen te verkleinen en welvaartsziekten te voorkomen. Dit wordt ook gezien in Japan en  Oost Europa zoals Finland, Noorwegen, of wel de Skandinavische landen.

In mijn praktijk worden de adviezen gebaseerd op deze principes en afgestemd en verwerkt in gerechten van het Nederlandse – en Buitenlandse voedingspatroon. De ultieme basis om je fit te voelen, gezond en gelukkig te leven.

Deze Mediterrane/oer voeding en leefstijl bestaat dagelijks voornamelijk uit:

  • beweging
  • groenten en fruit
  • noten, zaden, pitten
  • met mate peulvruchten, volle graanproducten, en knolgewassen,
  • (olijf)olie en kokosolie
  • vis, schaal- en schelpdieren
  • kaas en eieren
  • met mate gefermenteerde zuivelproducten
  • vlees van gevogelte, of mager vlees het liefst van dieren die veel beweging hebben gehad zoals wild
  • 1,5-2 liter vocht
  • met mate honing en suiker
  • met mate wijn

Veranderingen sinds de oertijd en nu

In de oertijd at men wat de natuur te bieden had. De jager-verzamelaar verbleef op de plaats waar voedsel te vinden was, plukte groente, ging op jacht naar insecten, gevogelte en wild, ging vissen, raapte eieren en verzamelde knollen, bollen, noten, zaden en fruit. Deze mens at wat de natuur te bieden had en was lichamelijk actief.

Nu zijn de omstandigheden van de mensen  veel veranderd. De mens is minder lichamelijk actief, kent een grotere welvaart met daaraan gekoppeld een ander eetgedrag.

Uit onderzoek blijkt dat ons lichaam sinds de oertijd maar weinig is veranderd. Ons uiterlijk is misschien wel veranderd, maar bijvoorbeeld onze spijsvertering werkt nog op dezelfde manier als in de oertijd. De voeding die we nu eten lijkt helemaal niet meer op datgene wat er in de oertijd gegeten werd. Sterker nog: bepaalde producten die nu tot ons basisvoedingspatroon behoren bestonden gewoonweg niet.

Deze veranderingen in voeding en leefstijl leiden in de huidige samenleving bij veel mensen tot chronische gezondheidsklachten zoals diabetes, overgewicht, hart- en vaatziekten, gewrichtsaandoeningen, botontkalking, buikklachten, huidklachten en vooral ook vermoeidheid, ook wel welvaartsziekten genoemd.

Het resultaat

Mensen die oervoeding of Mediterrane voeding en leefstijl toepassen, melden een aantal opmerkelijke resultaten:

  • toename energie
  • helderheid in het hoofd
  • een rustige buik
  • betere stoelgang
  • een mooie gladde huid
  • verbetering van algehele fitheid
  • stabiele bloedsuikerwaarden

Deze waarnemingen worden steeds frequenter onderschreven door wetenschappelijk onderzoek.