Melk (on)misbaar?

De Nederlander is opgegroeid met veel zuivel en melk drinken.foto.melk
Denk nog aan schoolmelk als noodzaak drankje en de reclame voor melk van Joris Driepinter voor sterke botten.
Voor kinderen in de groei kan melk handig zijn om snel voldoende calcium binnen te krijgen om de botopnouw te bevorderen. Kinderen zijn dol op de smaak vooral als chocolademelk.
Toch zijn er ook andere alternatieven om voldoende calcium binnen te krijgen. Groenten vooral de koolsoorten, groene bladgroenten,  peulvruchten, noten en tahoe  (tofu) en temp kunnen mits goed gedoseerd deze behoefte aan calcium goed dekken. Combineer je dit met voldoende bewegen en vitamine D dan zorg je goed boor je botten
Maar is melk zo onmisbaar voor een goede botopnouw? De mens is de enige zoogdier waarbij er melk wordt gedronken.

Melk kan soms veel klachten veroorzaken en er dus wel redenen waarom sommige mensen geen koemelk moeten drinken. Circa 0,5{a3f97458a380d613f546f26968c0367d56f89340ce6fdc57da809cad94ab244b} van de Nederlander is allergisch voor melkeiwit. Daarnaast verdraagt 6{a3f97458a380d613f546f26968c0367d56f89340ce6fdc57da809cad94ab244b} van de Nederlander geen melksuiker of lactose. Zij kampen met zogeheten lactose-­intolerantie. Bij niet-westerse bevolkingsgroepen geldt dat voor bijna iedereen. Daarnaast zijn er vegetariërs en veganisten die om principiële redenen melk van dieren afwijzen.

Voor sommige mensen is melk van planten daarom een aantrekkelijk alternatief, zoals soja-. amandel-en, en rijstemelk. Deze plantaardige melksoorten zijn tegenwoordig ruim te verkrijgen in de winkel . Fabrieks Sojamelk bijvoorbeeld is een extract uit sojabonen waaraan water en extra calcium, vitamine D en B12 is toegevoegd. Deze extra toevoeging hebben de fabrikanten gedaan om te voorkomen dat er geen tekorten ontstaan omdat deze van vitamines van nature in volle koemelk/ geitenmelk aanwezig is. Maar in feite kan je deze vitamines ook ruim in de voeding halen als je voldoende varieert en de juiste hoeveelheid gebruikt.

Soja bevat daarnaast allerlei andere stoffen waarvan nog verder onderzoek nodig is wat het effect is op de gezondheid. Zo bevat het fyto-oestrogenen, of iso flavonen die enigszins werken als het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Bij voldoende inname hiervan kan het tijdens de menopauze zorgen voor een goede oestrogeenspiegel wat mogelijk osteoporose na de menopauze kan verkleinen en klachten zoals opvliegers kan doen verminderen. Opvallend is dat in de Aaziatische landen veel minder overgangsklachten en osteoporose voorkomen onder de vrouwen. Een mogelijke relatie wordt gemaakt met de hoge inname van soja eiwit in die landen.

Er zijn vele factoren naast voldoende calcium die een goede botopbouw bevorderen. Extra bewegen waarbij er druk op de botten wordt uitgeoefend en vitamine D zijn even of het meest belangrijkst voor een goede botopnouw en het voorkomen van osteoporose op oudere leeftijd.

Het recept komt dus weer overeen met mijn visie en missie:
Eet gezond, en gevarieerd maar beweeg ook elke dag !!